Kauneus,  Meikkaus

Onko meikkaaminen ja kosmetiikka pinnallista tai turhaa?

Kiitos, kun jaat postauksen someen

”Tärkeintä on sisältä kumpuava luonne. Sisältä huokuva luonne on se, mikä on kaunista kuin hopea – se on todellista kauneutta. Mitä enemmän itseään koristaa, sitä enemmän yrittää täyttää tyhjiötä. Sitä mieltä olen kauneudesta. *Japanilainen Budhalainen nunna *

Onko meikkaaminen ja kosmetiikka pinnallista tai turhaa? Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Tämä edellä mainittu siteeraus oli minulle henkilökohtaisesti osoitettu ja se herätti minussa paljon ajatuksia sekä ristiriitaisia tunteita. Meikkitaiteilijana kyseisen Nunnan ajatelma tunkeutui syvälle sieluuni ja sai minut pohtimaan, onko meikkaaminen (ja kosmetiikka) todella pinnallista koristamista ja tyhjiön täyttöä.

Olen ajoittain törmännyt toteamuksiin sekä kommentteihin meikkaamisen pinnallisesta puolesta. Mutta onko se tosiaan näin, että kosmetiikka on vain turhaa ja pinnallista? Onko kosmetiikalla mitään positiivisia vaikutuksia? Ja onkohan myös niin, että meikkitaiteilijat ovat turhia ja pinnallisia ihmisiä? Tai kuka tahansa, joka kosmetiikkaa käyttää? Kuulostaapa kauhealta ja syyllistävältä ajatukselta.

Mitä kosmetiikka on?

Monet eivät tarkalleen tiedä, mitä kosmetiikka on. Kosmetiikka on muutakin kuin meikaamiseen käytettävät tuotteet. Lähdetäänpä tarkastelemaan, mitä kaikkea kosmeettiset tuotteet voivat olla.

Muun muassa nämä tuotteet ovat kosmetiikka:

 • Ihovoiteet, geelit, emulsiot ja öljyt
 • Saippuat, hiusten ja ihon puhdistustuotteet.
 • Hoitoaineet
 • Ihokarvojen poistotuotteet
 • Deodorantit ja antiperspirantit
 • Hiusvärit ja hiusten kihartamiseen tai suoristamiseen tarkoitetut valmisteet
 • Hiusten muotoilutuotteet
 • Parranajoon tarkoitetut tuotteet
 • Meikkituotteet sekä meikinpoistotuotteet
 • Hampaiden ja suun hoitotuotteet
 • Kynsille tarkoitetut tuotteet
 • Ulkoiseen intiimihygieniaan tarkoitetut tuotteet
 • Aurinkosuojat, itseruskettavat ja ihoa valkaisevat tuotteet

Kosmeettinen valmiste on aine tai seos, joka on kosketuksessa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa; iho, kynnet, ihokarva, hiukset, huulet, ulkoiset sukupuolielimet, hampaat ja suun limakalvot. Mutta esimerkiksi tatuointi, kestopigmentointi tai injektiohoidot eivät kuulu kosmetiikkaan. Kosmetiikan tarkoituksena on ihmiskehon ulkoisten osien pudistaminen, tuoksun muuttaminen, ulkonäön muuttaminen, suojaaminen, hyvässä kunnossa pitäminen tai hajujen poistaminen. ( www.tukes.fi, http://www.uuteennousuun.fi )

Me kaikki käytämme ja tarvitsemme kosmetiikkaa. Ajatelkaapa maailmaa ilman pesutuotteita tai hammastahnaa… HUI, ehkä jätämme asian tähän!

Miksi ihmiset meikkaavat? Onko meikkaaminen pinnallista ja turhaa?

Ihmiset meikkaavat, koska haluavat tuoda parhaat puolensa esiin ja kaunistaa itseään, jotta tuntisivat itsensä hyväksi ja itsevarmaksi. Meikki ei ole maski tai pakokeino todellisuudesta. Meikin avulla ei ole tarkoitusta luoda itselleen uutta persoonallisuutta vaan korostaa niitä meidän omia parhaita puolia. Tai peittää asioita joita emme halua korostaa.

Ajatellaanpa 13-vuotiasta tyttöä, joka kärsii pahasta aknesta. Tytölle tuo helpostusta iho-ongelmiin oikeat pesutuotteet sekä peitevoiteet, joilla finnejä saa piiloon. Onko tämä 13-vuotias tyttö silloin pinnallinen? Ei todellakaan!! Ihmiset ovat koristaneet itseään aikojen alusta asti. Ihminen haluaa yleensä näyttää fyysisesti hyvältä ja haluaa tulla hyväksytyksi. Ulkoisten osien kaunistaminen saa meidät tuntemaan olomme hyväksi ja kauniiksi. Kosmetiikka -business kukoistaa ja kosmetiikkaan käytetään paljon rahaa ympäri maailmaa. Suomalaiset käyttävät kosmetiikkatuotteisiin vuosi vuodelta enemmän rahaa, mutta maailman mittakaavassa käytetty summa on todella pieni. Keskiverto suomalainen käyttää 186€ vuodessa kosmetiikkaan (www.teknokemia.fi) Minusta summa kuulostaa todella vähäiseltä, mutta nyt puhutaankin keskiarvosta.

Lopetetaan meikkaamiseen kohdistuva leimaaminen

Kenelläkään meistä ei ole oikeutta arvostella toisia meikkaamisesta. Meikkaaminen kuuluu jokaiselle, joka kokee sen tarpeelliseksi. Minä meikkaan ihmisiä työkseni ja näen ihmisten hyvän olon kohoavan, kun he näkevät valmiin lopputuloksen. Minun mielestä pinnallisuus kumpuaa ihan jostain muusta kuin meikkaamisesta. Meikillä ei rakenneta suojamuureja, maskeja tai muututa eri persooniksi (poislukien teatteri, fantasiatyöt, elokuvat tms). Meikkaaminen on luovaa, visuaalista ja jossain määrin jopa täyttä taidetta. Meikillä voi leikkiä ja iloitella. Me korostamme vaatteilla parhaita puoliamme, sisustamme kotiamme kauniiksi, miksemme siis voisi koristella omia kasvojamme?

Meikkaaminen on minulle itseni ilmaisua luovalla ja taiteellisella tavalla.

Ihminen on visuaalinen olento, joka nauttii kauniista asioista. Minusta jokainen ihminen on kaunis meikillä tai ilman.

xxx, Jaana Katariina

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.