Ohuet hiukset? Mikä avuksi?
Kampaaja,  Yleinen

Ongelmana ohuet hiukset? Näin saat lisää paksuutta ohuilta tuntuviin hiuksiin.

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Monen ongelmana on liian ohuen tuntuiset hiukset. Hiukset roikkuvat pitkin päätä ja niitä tuntuu olevan todella vähän. Voisiko asialle tehdä jotain?

Totuushan on se, että geenit määrittävät suurimmaksi osaksi sen minkälaiset hiuksemme ovat. Geenit määräävät hiustemme määrän, värin ja laadun. Kosmetiikan avulla voimme muuttaa hiusten ulkonäköä ja pitää hiuksia hyvässä kunnossa. Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa hiustemme hyvinvointiin hyvällä hoidolla ja ravinnolla. Mutta selvitetään ensin mistä hiustenlähtö tai ohentuminen voi johtua.

Hiuspohjan hoito

Terve ja hyvinvoiva hiuspohja on edellytys hiusten hyvinvointiin ja kasvuun. Hiuspohja on samanlaista ihoa, kuin muuallakin kehossa joten se kaipaa hoitoa siinä misää muukin iho. Hiuspohjassa olevat ongelmat tulisi hoitaa pois päiväjärjestyksestä, jotta ne eivät aiheuta lisää ongelmia hiusten kasvuun liittyen. Jos tavallinen hiuskosmetiikka ei riitä, käänny suoraan ihotautilääkärin puoleeen joka voi määrätä lääkkeellistä hoitoa ongelmaan. Pienesti kutisevan tai hilseilevän hiuspohjan saat kuntoon niille tarkoitetuilla pesu- ja hoitoaineilla. Shampoisiin ja hoitoaineisiin voidaan lisätä ainesosia, jotka estävät hilsettä aihettavien mikrobien kasvua iholla.

Mitä on normaali hiustenlähtö?

Johtuuko ohentuneet hiukset ohuesta hiuslaadusta vai kenties hiustenlähdöstä? Ihmiseltä lähtee päivässä noin 50-150 hiusta. Määrä kuulostaa paljolta mutta se on aivan normaalia. Hiuksilla on eri kasvuvaiheita, jotka vaikuttavat missä vaiheessa mikäkin hius sillä hetkellä on. Kasvuvaiheita ovat kasvu-, väli-, ja lepovaihe. Enemmistö hiuksista on aina kasvuvaiheessa ja tämän johdosta ihmisellä on aina suunnilleen sama määrä hiuksia. Hius irtoaa hiuspohjasta lepovaiheessa ja alkaa sen jälkeen kasvamaan normaalisti. Joskus voi hetkellisesti tuntua, että hiukset tuntuvat ohuemmilta kuin ennen, koska hiuksia on lähtenyt normaalia enemmän kasvuvaiheesta johtuen. Tämä on yleensä ohi menevä vaihe ja hiusten paksuus palautuu normaaliksi. Erilaiset hormonaaliset syyt, raskaus ja synnytys voivat vaikuttaa hiusten lepo- ja kasvuvaiheisiin. Erilaiset sairaudet tai lääkekuurit voivat myös hetkellisesti aiheuttaa hiusten lähtöä. Jos hiustenlähtö ei ole normaalin rajoissa voi kyse olla perinnöllisestä tai hormonaalisesta hiustenlähdöstä tai sairaudesta. Yhtenä esimerkkinä on Alopecia joka on autoimmuunisairaus. Alopecia voi aiheuttaa hiustenlähtöä paikoitellen tai jopa kokonaan. Mahdollisuudet vaikuttaa kajuuntumiseen ovat hyvin vähäiset ja siitä pitäisi keskustella aina lääkärin kanssa.

Hiustenlähtö, joka johtuu mekaanisesta tai kemiallisesta rasituksesta

Liiallinen tai virheellinen kemiallinen käsittely voi aiheuttaa hiusten murtumista ja katkeilua. kemiallinen käsittely tarkoittaa vaalentamista, värjäämistä tai permanenttausta. Kemialliset käsittelyt rasittavat hiusta joka kerta, vaikka tekisimme sen kuinka hellästi tahansa.

Mekaaninen rasitus tarkoittaa hiuksen laittamista kiinni niin, että se voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa hiusten katkeamisen. Kiristävä kampaus tai ponihäntä aina samassa kohdassa voi haurastuttaa hiusta ja lopulta aiheuttaa sen katkeamisen. Tällainen ei kuitenkaan vaikuta hiusten kasvuun. Jos olet kasvattamassa hiuksia, vältä hiuksiin kohdistuvaa rasistusta.

Tuotejäämät on hyvä pestä pois hiuspohjasta. Varsinkin kuivashampoo ja hiuspuuteri voivat jäädä ikävästi hiuspohjaan ja aiheuttaa ongelmaa. Voit välillä pestä hiukset joko syväpuhdistavalla tai pestä hiukset kaksi kertaa jolloin tuotteet lähtevät hiuspohjasta paremmin pois.

Pesuotteet kannattaa pitää hellänä ja välttää hiusten turhaa hankaamista. Hius puhdistuu ilman kovaa hankaustakin. Märkä hius venyy ja katkeaa helpommin, kuin kuiva hius, joten vältä kovakouraisia otteita.

Oikeat tuotteet hennoille ja ohuille hiuksille

Oikean tuotteen löytäminen voi olla haastavaa. Tuoteviidakossa kahlaaminen voi tuntua turhauttavalta ja päädyt kuitenkin lopulta siihen tuttuun pesuaineeseen.

Tuuheuttava tai voluumia lisäävä hoito- ja pesusarja voi olla sinulle oikea, jos etsit hiuksiisi muhkeampaa fiilistä. Shampoo perustuu joko hyvään pesevyyteen tai kalvonmuodostukseen. Hyvin pesevä tuote pesee hiuksen hyvin puhtaaksi rasvasta, jolloin se tuntuu ilmavalta eli tuuhealta. Toinen mahdollisuus on, että shampoo tai hoitoaine muodostavat hiuksen pinnalle paksuutta lisäävän kalvon, jolloin hiukset tuntuvat paksummilta. Voit kysyä apua ammattilaiselta, jos et osaa valita omaan hiustyyppiisi sopivaa tuotetta. Joskus voi olla myös hyvä käyttää hoitoainetta vain latvoissa, jolloin sen vaikutus ei ole niin latistava. Jätettävät hiussuihkeet ovat myös hyvä valinta ohuille hiuksille. Suihke on kevyempi kuin koko päähän jätettävä hoitoaine.

Muotoilutuotteilla saa lisättyä hiusten tuuheutta. Tähän tarkoitukseen on olemassa monta vaihtoehtoa. Vaahdot ja erilaiset suihkeet vaativat yleensä föönauksen, jotta tuotteen teho tulisi oiken hyvin esille. Ei riitä, että lisäät vaahdon hiuksiisi ja oletat, että se tekisi niistä jotenkin paksumman oloiset. Kokeile föönata hiuksiasi vaikka alaspäin, jotta hiusjuuri saisi mahdollisimman paljon nostoa.

Kuivashampoo tai hiuspuuteri ovat loistavia tuotteita tuomaan lisää rakennetta ja tuuheutta hiuksille. Muista kuitenkin pestä tuotteet pois, etteivät ne kerry ikävästi hiuspohjaan.

Paras tapa saada hiukset näyttämään paksummilta

Paras tapa vaikuttaa hiusten paksuuteen on hyvä hiustenleikkaus. Me emme voi vaikuttaa geeneihimme, mutta voimme vaikuttaa hyvään ravintoon ja hyviin valintohin. Voimme tuoda hiuksiemme parhaat puolet esiin hyvällä ravinnolla, hoidolla ja kosmetiikalla sekä tietenkin hyvällä leikkauksella.

Hyvällä hiustenleikkauksella saamme luotua kampaukseen muotoa ja voluumia. Lyhyemmät hiukset näyttävät yleensä paksummilta, kuin liian pitkäksi kasvaneet. Mallin valinnalla on suuri merkitys siihen, miten paksuilta ja hyvinvoivilta hiukset näyttävät. Lyhyempi malli pysyy ilmavampana ja sitä on helpompi laittaa. Hyvä kampaaja osaa valita mallin, joka näyttää hyvältä. Kerroksia tulee tulee välttää, jos hiukset ovat hyvin ohuet, sillä kerrostus vie hiuksista massaa pois. Jos kerrostusta välttämättä haluaa, sen painopistettä kannattaa siirtää eteen ja ylös. Kerrostus kannattaa toteuttaa hyvin lievänä. Tasapitkä leikkaus saa hiuksien latvat näyttämään paksummilta. Porrastus luo ouhuisiin hiuksiin niiden kaipaamaa muotoa ja tukea.

Värillä on väliä. Värjäämällä saa luotua hiuksiin syvyyttä ja valoa. Hyvä värjäri osaa luoda eri sävyillä kampaukseen syvyyttä, jolloin hiukset näyttävät paksummilta. Kyse on siis hiusten contour-tyyppisestä ”meikkaamisesta”. Valon ja varjon leikki hiuksissa luo meille optisen harhan paksumman oloisista hiuksista.

Jos hiuspohja on niin ohut, että se kuultaa läpi, kannattaa välttää hiusten värjäämistä tummaksi. Vaalean hiuspohjan ja tumman hiuksen välinen kotrasti tuovat ohuet hiukset hyvin selvästi esille. Kun hiuspohja ja hius ovat tummuusasteeltaan samat tai melkein samat, hiuspohja ei kuulla läpi niin selkeästi.

Hiustentuuhennos. Hiuksiin voi myös laittaa tuuhennokset. Tuuhennokset voi olla joko teippi-, ringlight- tai sinettihiusta (tmv). Tuuhennos on sama tekniikka kuin hiustenpidennys. Tuuhennoksessa ei käytetä lisähiusta niin paljon ja hius jätetään oman hiuksen mittaiseksi. Tämä on erittäin hyvä tekniikka saada hiuksiin oikeasti runsautta ja näyttävyyttä. Toki jos hius on kovin hauras, en suosittele siihen laitettavaksi tuuhennosta mekaanisen rasituksen vuoksi.

Hiusten hyvinvointi lähtee sisältäpäin

Olemme käsitelleet ulkoisia tekijöitä joilla voimme vaikuttaa hiusten kuntoon, mutta mitäs ne sisäiset asiat? Kaikki lähtee tietenkin hyvästä ravitsemuksesta. Terve hius tarvitsee ravinteet sisältä päin. Hiuksen elävä osa eli kasvualue sijaitsee syvälle verinahkaan ulottuvan hiustupen pohjassa. Siellä solut jakautuvat ja työntyvät yläpuolelle muodostunutta solumassaa hiustupessa eteenpäin, jolloin niissä alkaa muodostua keratiinia. Keratinisoituminen muuttaa solun kovaksi ja sitten se kuolee. Hiuksen näkyvä osa siis muodostuu kuolleista keratinisoituneista soluista. Eli meidän näkemämme hius ei ole enää niin sanotusti elossa.

Ravinne- ja vitamiiniköyhä ravinto aiheuttavat hiusten ohentumista ja hiustenlähtöä. Hius tarvitsee vitamiininsa sisältäpäin siinä missä ihokin. Meidän pitää ymmärtää ravinteiden merkitys kauneuden hoidossa,, sillä kosmeettisten aineiden avulla emme voi saavuttaa hyviä tuloksia, jos emme huolehdi hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta. Hyvässä suhteessa ja monipuoliseti kaikkea on paras ohje, jota on hyvä noudattaa. Avuksi voi ottaa lisäravinteet jos tuntee niille tarvetta. Pitää kuitenkin muistaa, että vitamiinipurkki ei korvaa hyvää ja monipuolista ravintoa.

Hius ja iho tarvitsee paljon erilaisia vitamiineja, rasvahappoja ja riittävästi vettä voidakseen hyvin.

Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle apua. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, niin ota rohkeasti yhteyttä. Vastaan kaikkiin viesteihin henkilökohtaisesti.

xxx, Jaana Katariina

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.