Fantasy work by Jaana Lauronen
Kampaaja,  Meikkaus,  Yleinen

Miten fantasiatyöt luodaan? Mikä on fantasiatyö?

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Fantasiatyö kampauksissa ja meikeissä eroaa tavallisesta työstä monella tapaa. Fantasiatyön tarkoitus on aina kohahduttaa. Fantasiatyyli on aina jollakin tapaa normaalista poikkeava. Fantasiatyö voi kuvata erilaisia kuvitteellisia hahmoja tai olla hyvin avangardistinen, minimalistinen tai taiteellinen. Fantasiatyö kohahduttaa aina jollakin tavalla, eikä sitä voisi ”pukea” tavalliseen juhlaan. Suomessa fantasiatyöt ovat harvinaisia, niitä tehdään yleensä vain muotinäytöksiin, kilpailuihin tai satunnaisiin juhliin kuten halloweeniin.

Elokuva-alalla fantasiaosaajille on töitä, mutta ei niinkään suomessa. Muotialalla suomalaiset designerit haluavat yksinkertaisia tyylejä ja näin ollen näytöksissä tai lavoilla harvoin törmätään fantasiamaisiin lookkeihin. Erilaiset roolipelien pelaajat ovat leikkineet fantasiatöillä jo pitkään ja heidän omistautumistaan on ilo seurata.

I love Me-messut 2019. Creative sarja. Jaana Lauronen.

Mikä on fantasiakampaus?

Fantasiakampaus on aina jollakin tapaa isompi, erikoisempi tai vaativampi kuin juhlakampaus. Fantasiakampauksella ei voi lähteä juhliin ilman, että ihmiset katsovat sinua hieman pitkään 🙂

Fantasiakampauksen tekoon käytetään yleensä erikseen rakennuttua osaa, hiuslisäkettä tai muuta kehikkoa, joka rakennetaan etukäteen. Tämä päähine kiinnitetään jälkikäteen päähän ja yhdistetään mallin omiin hiuksiin. Päähineiden tekoon voi kulua monia kymmeniä tunteja. Vaativimmat hiuspäähineet rakennetaan hiusosio kerrallaan, asetteluun ja taiteiluun kuluu huimasti aikaa. Oikean hiuksen kanssa toiminen vaatii taitoa ja sorminäppäryyttä. Taiteilijat harvoin paljastavat kaikkia omia tekniikoitaan, koska haluavat erottua muista tekijöistä. Tekniikoiden keksiminen ja harjoitteleminen vie paljon aikaa ja rahaa. Yhden päähineen tekoon voi kulua monia satoja euroja. Raaka-aineet maksavat hurjasti, varsinkin oikeat hiukset.

Hiuskoristeet valmistetaan aidosta hiuksesta.

Mikä on fantasiameikki?

Sama pätee myös meikkiin, eli fantasiaan kuuluu kaikki se mikä ei ole normaalia. Meikillä ei ole sääntöjä, vaikkakin hyvä tekniikka ja näkemys näkyvät lopputuloksessa. Fantasialookin tekemisessä on aina kyse kokonaisuudesta. Kokonaisuuden luomiseen kuuluu stailata malli päästä varpaisiin ja koko tyylin on puhuttava samaa kieltä. Meikki voi olla hyvin pelkistetty ja koruton tai suureellinen ja omituinen. Fantasiameikki voi olla myös naamioiminen hahmoksi tai vaikka eläimeksi.

Miten luodaan fantasiahahmo?

Ensimmäiseksi mietitään mihin tarkoitukseen ja kenelle hahmo luodaan. Kilpailuissa on joskus teema tai aihe jonka aihepiiriin hahmon tulee sijoittua. Hahmon keksimiseen kannattaa aina käyttää aikaa ja pohdiskella mitä haluaa hahmollaan tuoda esille. Hahmo voi jopa olla jo olemassa oleva, mutta silti luodessa sinun pitää päästä käsiksi hahmon sisimpään. Ilman alkutöitä hahmot jäävät yleensä merkityksettömiksi ja sieluttomiksi. Hahmoilla tulee olla aina sielu ja tarina takanaan. Ihmisen persoona vaikuttaa myös siihen, mihin suuntaan fantasiatyyli rakennetaan.

Itse perehdyn jokaiseen hahmooni todella syvällisesti. Keksityt hahmot saavat tarinan ja hahmosta kasvaa työstämisen aikana oikea henkilö. Aloitan työstämisen piirtämällä kuvia hahmosta. Piirrän erilaisia aihioita ja mietin minkälainen hahmo voisi olla. Mietin mysö minkälaisia tunteita hahmo herättää ja mitä hänellä on päällään. Hahmon takaa löytyy aina tarina. Tarinan kautta hahmo herää eloon ja siitä tulee kuin oikea. Luon aina jonkinlaisen yhteyden jokaiseen fantasiatyöhöni. Prosessiin kuluu pinterst-taulu, moodboard, piirrokset ja hahmotelmat sekä tarina.

Miten puen fantasiahahmon?

Hahmon luomisen yhteydessä erilaisten piirrosten ja moodboardien kautta hahmon vaatetus löytyy yleensä helposti. Stailaamisessa hahmo tulee pukea vaatteisiin, jotka sopivat tyyliin. Yleensä valmisvaatteet eivät sovellu ja vaatteet on tehtävä itse kokonaan tai osittain.

Tietämys myös erityylisistä kilpailuista auttaa hamojen stailaamiseen. Ripsikilpailut kannattavat yleensä ”enemmän on vähemmän” – kaavaa, kun taas skandinaaviset hiuskilpailut ovat niiden vastakohta. Oman tyylisuunnan löytäminen voi viedä aikaa. Minulla on fantasiatöissä yleensä aika runsas tyyli, koska haluan aina tuoda kaiken esille. Välillä koitan mahtua enemmän skandinaaviseen pelkistettyyn tyyliin, mutta huomaan lipsuvani jälleen linajalle ”menikö taas yli”…

Look By Linn awards. Fantasy work Jaana Lauronen. Lashes Aune Vuorinen.

Fantasiahahmo herää henkiin

Valmiiden hahmojen luominen on helpompaa sillä koko hahmo ja tarina ovat jo olemassa. Näiden valmiiden hahmojen kanssa on kuitenkin tärkeää päästä hyvin lähelle hahmon sielua ja olemusta. Lähelle hahmoa voi päästä katsomalla elokuvan tai lukemalla hahmon tarinan tai katsomalla kuvia. Vaikka luodaan jo olemassa olevaa hahmoa, tulisi työssä näkyä oma jälki. Miten luoda hahmosta oman näköinen, se tekee aiheesta mielenkiintoisen. Fantasia on aina leikkiä, mutta minulle se enemmänkin taiteen luomista. Fantasiatyössä tehdään aina isosti enemmän ja laitetaan itseään likoon suurella sydämellä.

Black Bride. Jaana Lauronen. Kuva Mirkku Merimaa.

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.