Kampaaja,  Parturi

Miksi hyvä kampaaja maksaa?

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Hintahaarukka kampaamo/parturipalveluissa voi heitellä suuresti. Mietitkö koskaan miksi asia voi olla näin? Leikkauksen hinta voi vaihdella alle parista kympistä sataan euroon. Miksi toinen kampaaja tyytyy vähempään ja miksi toinen kehtaakin pyytää suurta hintaa palvelustaan? Menetkö hinnan perässä vai kenties laadun? Toki paikkakuntakin vaikuttaa suuresti palvelujen hintaan, yleensä pääkaupunki seudulla hinnat ovat korkeammat kuin pohjoisemmassa osassa maatamme.

Oppi-isän kainolossa on turvallista olla. Reijo Salimäki ja minä. Kuvaaja Jari Laamanen.

Hyvä kampaaja kouluttautuu ja kehittää ammattitaitoaan jatkuvasti

Valmistuminen on hoidettu ja taskussa on parturikampaajan paperit. Nyt kaikki on valmista ja opiskelu on viimein ohi… Ei, ei ei, kampaajan on kehitettävä ja koulutettava itseään jatkuvasti, jotta pysyy mukana alan vaativassa maailmassa. Alan trendit ja uudet tuulet on tiedettävä sekä perustaitoja on kehitettävä jatkuvasti. Kädentaidot voivat kehittyä koko uran ajan ja niistä on pidettävä huolta. Hyvä kampaaja haluaa kehittyä ja parantaa taitojaan jatkuvasti. Hyvin usein törmään asiakkaisiin, jotka etsivät uutta kampaajaa juuri siksi, että oma vanha kampaaja on jumittunut samaan vanhaan tyyliin tai tapaan tehdä asioita. Uusien asiakkiden suusta kuulee myös usein pelon; ”en oikein tiedä mitä haluan?!” ja rauhoitan heitä heti tiedolla, ettei asiakkaan tarvitsekkaan tietää; se on ammattilaisen tehtävä.

Gianni Scumagi ja Jaana Katariina

Hyvä kampaaja tai parturi osaa suositella juuri sinulle sopivan tyylin

Hyvään ammattitaitoon kuuluu tieto sopivuusajattelusta. Se on tieto siitä, mikä sopii kenellekkin ja miksi. Asiaan vaikuttaa suuresti ihon väri, silmien väri, oma hiusten sävy, kasvojen- ja päänmuoto. Myös tyyli ja vartalon mittasuhteet kuuluvat sopivuusajattelun piiriin. Hyvä kampaaja tai parturi osaa suositella juuri sinulle sopivan tyylin, koska hänellä on oikeaa tietoa asiasta. Sopivuusajatteluun (suitability) kuuluu myös asiakkaan toiveiden huomioiminen, sillä asiakkaan on myös itse pidettävä uudesta tyylistä. Teoria perustuu myös yksityiskohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen taitavasti. Esimerkiksi asiakkaan kauniin luuston tai silmien huomioiminen. Tyyli on jokaisella omanlainen ja hiukset ovat vain osa kokonaisuutta, siksi ammattilainen huomioi kokonaisuuden, eikä vain hiuksia. Hyvä kokonaisuus vaatii hyvää silmää, mutta myös teoreettista tietoa asiasta.

Tunnistat hyvän kampaajan hänen taidostaan konsultoida ennen palvelun suorittamista. Ammattilaisen on kuunneltava toiveet palvelusta, jotta voitte olla varmoja hyvästä lopputuloksesta. Palveluntuottajan (tässä tapauksessa kampaaja) kuuluu perustella, miksi hän tekee ja mitä, jotta asiakas tuntee olevansa varmoissa käsissä. Hyvä kampaaja osaa myös suositella ja ehdottaa uusiakin asiota. Hyvä konsultaatio on turva sekä asiakkaalle, että ammattilaiselle. Ennen palvelun tuottamista kumpikin on varma, mitä tulee tapahtumaan ja miksi. Eikö totta? 🙂

Farrukh Shamuratov ja Jaana Katariina.

Kampaajan koulutus

Perustutkinnossa parturi-kampaaja oppii alan perusteet ja saa valmiudet toimia alalla. Totuus on kuitenkin se, että ammattiataito kehittyy eniten tehdessä ja varmuus kasvaa vuosien myötä. Oppiminen ja kehitys tapahtuu ajan kanssa. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Ja tämähän on hyvä asia. Jatkuva oppimisen halu lisää ammattiataitoa ja varmuutta. Kiinnostus ihmisen psykologiaan ja tietoon siitä miten ihmismieli toimii, olen löytänyt monia faktoja menestyksestä ja työmoraalista. Jokaisella meistä on lahjoja, mutta jos lahjaansa ei kehitä, ei voi menestyä. Kuvitellaanpa tilanne, jossa on super lahjakas juoksija joka on mieleltään hieman laiska. Toinen ”ihan hyvä” juoksija, ei omaa superlahjakkuutta, mutta hänellä on hyvä työmoraali. Superlahjakas luottaa omiin kykyihinsä eikä jaksa tehdä töitä juoksemisen eteen. Hyvä juoksija, joka ei omaa superlahjakkuutta treenaa hullun lailla viikosta ja vuodesta toiseen. Vuosien mittaan roolit vaihtuvat ja ok juoksija päihittää superlahjakkaan, koska hänellä oli kyky tehdä asian eteen töitä ja kehittyä.

Perusasiat ovat aina olemassa ja kertaus on opintojen äiti. Käsityö voi aina kehittyä. Perusasioiden osaaminen hyvin tai loistavasti antaa mahdollisuuden luovuudelle. Trendit tulevat ja menevät ja nekin ovat tärkeitä. Ihmiset kaipaavat uusia tapoja toimia ja uudistua. Joskus vanhat huonot tavat jäävät päälle ja uuden paremman tavan oppiminen on haastavaa. Itsensä haastaminen ja kehittäminen on kuitenkin menestyksen salaisuus. Hyvän kampaajan taitoihin kuuluu kouluttautua vuosittain ja hakea koulutuksista myös inspiraatiota.

Raaka-aineiden tietämys ja omien tuotteiden tunteminen ovat myös erittäin olennainen osa ammattitaitoa. Kampaajan on tiedettävä kosmetiikan kemiaa, jotta ammattia hoidetaan turvalllisesti ja eettisesti.

Ammattitaidon opiskelua on mahdollista jatkaa monella tapaa. Jokaisella tukulla on omat koulukset ja niissä käymällä saa lisää tietoa ja inspiraatiota. Ammattikoulutusta on myös mahdollista jatkaa yksityisten koulutuslinjojen kautta tai suorittamalla korkeampia tutkintoja. Itse olen tehnyt näitä molempia ja suosittelen jokaiselle alalla olevalle kouluttautumista ainakin kerran tai kaksi vuodessa omien mahdollisuuksien mukaan. Jos koulutuksesta ei saa lisää tiedollista hyötyä, saa siitä kuitenkin lisää ajatuksia tai inspiraatiota. Joten kouluttautuminen on aina WIN WIN situation.

Kerron toisessa postauksessa lisää, mitä erilaisia koulutusmahdollisuuksia on perusopintojen jälkeen ja mihin koulutukset tähtäävät. Olen itse opiskellut monta tutkintoa alallani sekä kouluttautunut yksityisten huippuammattilaisten koulutuksissa kotimaassa ja ulkomailla. Esimerkkejä kouluttajistani löydät kuvista. Kouluttautuminen myös maksaa, joten kouluttautumisen arvo on jotenkin näyttäydyttävä palvelujen hinnassa. Huippukoulutuksessa käyminen on antanut itselle erittäin paljon lisäarvoa.

Giammarco Amaroso ja Jaana Katariina

MULTIPASSIONED ENTREPRENEUR? Moniosaaja ei osaa mitään hyvin?

Urani alkuvaiheella törmäsin usein väitteeseen: ”Keskity yhteen asiaan jotta voit olla siinä erittäin hyvä.” Väitteessä on paljon totuutta, mutta olen soveltanut sitä omalla kohdallani hieman. Historian kirjoissa on paljon suuria nimiä, jotka ovat tehneet urallaan vähän kaikkea ja silti menestyneet erittäin hyvin. Esimerkiksi Leonardo Da Vinci (en nyt kuitenkaan vertaa häntä itseeni…) oli tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija. Leonardo Da Vinci oli arkkityyppi ihmisestä, jota kutsutaan ”renesanssi-ihmiseksi”. Renesanssi-ihminen hallitsee erittäin hyvin montakin alaa. Historiakin toteaa väitteen turhaksi, voit todella osata enemmän kuin yhden asian erittäin hyvin, jos vaan haluat tehdä niiden eteen lujasti töitä. Toki keskittymällä yhteen asiaan kerralla saat enmmän tuloksia aikaan. Kaikkia intohimoja ei tarvitse osata täydellisesti tai kehittää niistä miljoonabisnestä. Kaikki omat taitoni keskittyvät saman alan alle ja sen takia juuri kokonaisuuksien luominen on minun erityisosaamiseni.

Monet alan ammattilaiset keskittyvät yhteen asiaan ja sekin on todella hyvä asia. On erittäin hyviä hiustenleikkaajia, jotka ovat jättäneet kampaukset muille. Omien taitojen rajaaminen sopii siis joillekin, mutta ei minulle. Olen Multipassioned entrepreneur eli intohimoinen monitaituri. Ja enää en välitä, mitä muut miettivät minusta, sillä olen ylpeästi oman alani renesanssi-ihminen. Jokainen tittelini palvelee toinen toistaan ja tästä minun osaamiseni kokonaisuus syntyy.

Parhain terveisin: Jaana Katariina

MULTI PASSIONED ENTREPRENEUR: parturi- kampaajamestari, meikkitaiteiljia, stylisti, kosmetiikan asiantuntija ja kouluttaja 🙂

ps: haluan myös kiittää Q-timen tyttöjä, sillä he ovat myös antaneet minulle paljon. Eli paljon terveisiä ja rakkautta Q-timen jengi <3

Kiitos, kun jaat postauksen someen

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.