Kauneus,  Valokuvaus,  Yleinen

Mikä on editorial?

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Onko kaikki muotikuvaukset editorialeja? Mikä tekee muotikuvasta editorialin?

Editorial on kuvasarja jossa on yksi teema. Teema voi olla yksittäinen vaatekappale, yhden suunnittelijan työtä, yhden mallin työtä, harvinainen kuvauspaikka, tyylisuunta, tunnistettava referenssi (teema sadusta, elokuvasta tmv.) tai jokin muu muodollinen teema. Editorial on aina kuvasarja, jossa on enemmän taiteellista vapautta, kuin perus muotikuvissa. Editorial ei ole myynti- tai mainoskuva, vaan enemmänkin taiteellinen valokuvausprojekti. Kun vertailee perus muotikuvia editorialiin, huomaa eron selkeästi. Muotikuvat ovat tehty myymään ihmisille vaatteita ja asusteita. Editorialissa vaatteet voivat olla hyvinkin erikoisesti puettuja, eikä niistä yleensä oteta ns. muotivinkkejä.

Editorial saloja voi käydä opiskelemassa Fashion Model Agensyssä, jossa aiheesta järjestetään pienimuotoisia luentoja. Täältä voit käydä kurkkaamassa tarjontaa http://www.fashionmodel.fi

EDITORIAL ON MUODIN KUNINKUUSLAJI

Editorial on muodin kuninkuuslaji. Editorialissa mitataan sekä kuvaajan, mallin, että stylistin ammattitaito.Tässä lajissa on näytettävä todellinen osaaminen ja visuaalinen näkemys. Tämä on laji, jossa itse tahtoisin näyttää osaamiseni. Olen aina halunnut tehdä ”vähän enemmän” ja ”isommin”. Kampaamotyön, meikkaamisen ja stailaamisen muuttaminen taiteeksi on missio, johon tähtään. Kunnon editorialkuvauksia ei enää suomessa kovinkaan paljoa lehdissä näy, sillä lehdillä ei ole enää varaa panostaa rahallisesti taiteellisiin muotikuviin. Ennen saatettiin järjestää kuvausmatkoja ulkomaille harvinaisiin kohteisiin ja niistä maksettiin hyvin kaikille osallistujille. Toki nykyäänkin näkee editorialkuvia, mutta harvemmin niissä on se jokin kipinä. Olen oppinut editorialin salaisuudet muodin ykkösmieheltä Sami Syköltä. Hänen portfoliostaan löytyy Suomen hienoimpia editorialkuvia. Sami on urallaan tehnyt monia kuvauksia, sekä omalla työllään edistänyt Suomen kansan tietämystä muodista ja tyylistä. Sami on työskennellyt muotitoimittajana kirjoittaen taiteesta, muodista ja kulttuurista. Sami on työskennellyt mm. Nelosella, Helsingin Sanomilla ja ollut Glorian päätoimittajana (2009-2011).

 

 

EDITORIALIN HISTORIA

Vogue lehti perustettiin vuonna 1892 Arthur Turnuren johdosta. Lehti keskittyi ylemmän luokan miesten ja naisten elämäntyyliin. Ensimmäiset muotikuvat eli -fashion plate- piirrokset koristivat muotilehden sivuja ja niistä tämän aikakauden ihmiset ottivat tyylivinkkejä. Vuonna 1905  Conde` Nast muutti lehden imagon enemmän naisille suunnatuksi muotilehdeksi. Lehdestä tuli pian maailmankuulu ja monet maat saivat oman Voguensa. Voguen rinnalle on noussut paljon muitakin lehtiä, esimerkiksi Elle, Marie Claire ja Harpers Bazaar.

 

1988 Voguen päätoimittajaksi valittiin Anna Wintour, joka johtaa lehteä vielä tänäkin päivänä. Lehti uudistettiin nuorekkaaksi ja helpommin lähestyttäväksi. Anna Wintour on muoti-ikoni jonka tavaramerkkinä on pettämätön tyylitaju, hyvin leikattu polkka sekä tyylikkäät aurinkolasit. Anna Wintour on yksi muodin merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Huhun mukaan entinen Wintourin assistentti on kirjoittanut kirjan ”The devil wears Prada” jossa Wintourista annetaan vähemmän mairitteleva kuva. Kirjasta on tehty myös elokuva. Oli se totta tai ei, Anna Wintour on muotimaailman ikoni.

Muotikuvat lehdestä nettiin

Muotilehtien murros on ollut nähtävänä jo kauan. Netin ihmeellinen maailma on muuttanut muotimaailmaa merkittävästi. Enää ei välttämättä seurata trendejä lehdestä, vaan netistä. Instagram on pullollaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat onnistuneet luomaan itsestään merkittävän muoti-ikonin. Tarjonta on valtava ja trendien seuranta on muuttunut merkittävästi. Silti itse rakastan oikeita muotilehtiä, niiden lukeminen vaan tuntuu ihanalta.

Alla olevassa kuvassa on paras ystäväni Japanin Ellessä vuonna 1999. (Paparazzi) Tämän editorialin teema on selkeästi keijumetsä.

Tässä pieni pintaraapaisu editorialin saloihin. Toivottavasti sinulla oli  mukavaa! Alla vielä yksittäisiä kuvia, jotka kauneudellaan puhuttelevat minua ja ovat selkeästi editorialkuvia.

 

 

 

Kiitos, kun jaat postauksen someen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.